7 Tips om het vasten makkelijker vol te houden.

Welkom bij aflevering 7.
In deze aflevering ga ik het hebben over hoe je vasten het beste vol kunt houden zodat je niet alleen je doelen bereikt, maar er ook je leefstijl van kunt maken.

Allereerst wil ik nog even benadrukken dat vasten echt geen dieet is, maar een leefstijl.
Je vast om gezonder geworden en om mogelijke gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te verminderen of in ieder geval zo ver mogelijk uit te stellen en dat gaat verder dan alleen op een gezond gewicht komen. Hoewel dit natuurlijk wel een fijne bijwerking is en dit alleen al veel voordelen geeft.
Maar zelfs als je dat in je achterhoofd houdt, kan je de eerste maanden dagen hebben dat vasten voelt als een heftige leefstijlverandering, vooral zodra je de gewenningsfase tegenkomt, maar op lange termijn zal je blij zijn dat je het hebt volgehouden door de vele gezondheidsvoordelen die het met zich mee kan brengen.
Vasten kan trouwens moeiteloos gaan hoor, maar voor velen is het een grote verandering.
We hebben tenslotte jarenlang te horen gekregen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag was en wie besteedt er niet het liefst de avond op de bank met wat te knabbelen en een alcoholisch of zoet drankje?

Gelukkig weten we ondertussen dat je eerste maaltijd ook veel later op de dag kan, vooral als je gezond eet en zo toch alles binnenkrijgt wat je op dat moment nodig hebt.
Je wil alleen ‘s avonds niet te laat eten aangezien dat je nachtrust zal verstoren en er dan vaak slechte keuzes gemaakt worden.
Je bent dan ook al heel ver als je het snacken na de avondmaaltijd afleert.
Als je huisgenoten dit echter wel blijven doen, kan het vasten mentaal lastiger worden.
Het is natuurlijk fijn als ze rekening met je houden, maar het snacken gaat vaak zo gedachteloos dat je in het begin goed in je schoenen moet staan totdat het een gewoonte geworden is om niks te nemen.
Afleiding zoeken is dan ook de belangrijkste tip die ik je wil geven.
Start bijvoorbeeld een hobby zoals puzzelen, modelbouw of breien waarbij je je handen bezig houdt en gewoon niks kunt nemen.
Je kan het ook drastischer aanpakken en dan even niet in de woonkamer komen of zelfs het huis uit gaan zolang je er nog moeite mee hebt.
Ga bijvoorbeeld opruimen of in bad, bel een naaste of ga een ommetje maken waarbij je niet langs de plaatselijke snackbar loopt. Dat kan tenslotte ook erg verleidelijk zijn.
Vooral als je ervan loopt te balen dat iedereen eet en jij het pas weer tijdens je eettijd “mag”.
Gelukkig trekt dit gevoel vanzelf weg zodra je voelt hoeveel beter jij je voelt als je verstandig blijft vasten.
Vooral de eerste maanden wil je gewoon echt focussen op het vasten zelf en zo min mogelijk buiten jouw geplande eettijd eten zodat het des te sneller een gezonde gewoonte wordt.
Zodra je jouw doel bereikt hebt, kan je altijd nog af en toe een snackavond inplannen.
Als je dat tegen die tijd tenminste nog wil. De kans is namelijk groot dat jij je ook zoveel beter voelt als je het niet doet dat je niet eens meer wilt doen.

Afleiding zoeken werkt natuurlijk ook overdags als anderen aan het eten of snacken zijn op een tijd die nog te vroeg voor je is.

Als je het eten klaarmaakt voor je partner of kinderen kan je het ook even moeilijk krijgen en let er dan echt op dat je niet per ongeluk je vinger aflikt als er beleg of saus op komt, want dit stopt tenslotte het vasten en daar kan je flink last van krijgen.
In aflevering 2 bespreek ik dit natuurlijk uitgebreid, maar dit komt kort gezegd doordat je lichaam zich dan gelijk gaat voorbereiden op een maaltijd… die niet komt. Hierdoor kan je flinke honger krijgen en je zelfs flauw gaan voelen.
Blijft het lastig? Bereid dan de maaltijd met een mondkapje op totdat je de gewoonte verleerd bent.

Voedselgeuren kunnen het leven van een beginnende vaster ook moeilijk maken en desnoods een knijper op je neus doen of weer een mondkapje gebruiken is iets om in je achterhoofd te houden.
Ik had er gelukkig maar weinig last van en aangezien ik in november startte heb ik ook in de eerste maanden van goed vasten genoeg soepen en stoofschotels gemaakt tijdens mijn vasttijd. Ik heb echter genoeg verhalen gehoord waarbij eten klaarmaken en koken maandenlang behoorlijk lastig was.
Ook dit wordt gelukkig vanzelf allemaal makkelijker dus houdt vol!

Naast afleiding zoeken op moeilijke momenten zijn er nog een aantal dingen die kunnen helpen.
Gebruik bijvoorbeeld een vastapp zoals Life, Fastic of Zero of zet een timer op je telefoon zodat je mentaal ook helemaal ingesteld staat op vasten.
Je start de vastapp of timer zodra je start met vasten en stopt ‘em weer zodra je stopt met vasten.
Alleen je eettijd bijhouden kan natuurlijk ook werken en het kleine ritueel van het starten of stoppen van je vast- of eettijd helpt velen al om er makkelijker een gewoonte van te maken.
Daarna kan je altijd nog kijken of je het blijft gebruiken en ik vind de data wel leuk dus ik gebruik sinds eind mei weer een vastapp.
Ben je niet zo van de apps of timers? Iedere dag met jezelf afspreken tot hoe laat je wilt vasten en eten kan ook al voldoende zijn.
En een standaard dagschema aanhouden is natuurlijk helemaal populair. Denk maar aan alleen eten tussen 12 uur ‘s middags en 8 uur ’s avonds als je het 16:8 volgt.
Ik volg natuurlijk het 18:6 en eet voornamelijk tussen 1 uur ’s middags en 7 uur ’s avonds, hoewel dit afhankelijk van m’n agenda natuurlijk wat kan schuiven.
Het belangrijkste is dat je iedere dag je van tevoren afgesproken uren echt probeert te halen, want alleen zo kan je er een gewoonte van maken en uiteindelijk je moeiteloze leefstijl.

Niet genoeg drinken is iets wat het vasten kan bemoeilijken doordat dorst en honger bijna hetzelfde kunnen voelen. Drink daarom zo’n 2 liter per dag en let op de kleur van je urine.
Je drinkt voldoende als het lichtgeel is, te veel als het kleurloos is en te weinig als deze donkergeel of nog donkerder is.
Vooral de eerste weken kan je trouwens extra vocht nodig hebben doordat je lichaam nog moet wennen aan het vasten en dan te veel vocht loslaat tijdens het vasten.

Als je er tegen kan, dan kan het ook helpen om eens wat anders dan kraanwater te drinken als je het moeilijk krijgt of gewoon ter afwisseling.
Zo werkt 100% zwarte koffie voor velen zelfs eetlustremmend, dus een paar kopjes in de ochtend kunnen je vasttijd vergemakkelijken als je er geen last van krijgt.
Decaf koffie werkt ook dus dat kan ‘s middags en ’s avonds ook een goede optie zijn. Het advies voor koffie is maximaal 5 kopjes per dag dus overdrijf er liever niet mee.
Bruiswater en echte thee van de theeplant, waaronder witte, groene en zwarte zonder toevoegingen vallen, kunnen ook helpen als je behoefte krijgt aan wat anders.
En als je als zovelen misselijk wordt van thee op een nuchtere maag en je juist honger krijgt van koffie of bruiswater, kan een simpel kopje heet water ook al een fijne afwisseling zijn op normaal water.

Als je tijdens het vasten trouwens een beetje flauw gevoel krijgt, dan kan een paar grove zoutkorreltjes onder je tong laten oplossen heel goed helpen. Overdrijf natuurlijk niet met de hoeveelheid en 2 korreltjes is meestal al genoeg.
En sport en zweet je daardoor veel? Vastvriendelijke elektrolyten kunnen dan een aanrader zijn.
Het maakt trouwens niet uit wat voor zout of elektrolyten je gebruikt zolang het maar 100% zout is en het elektrolytpoeder alleen mineralen bevat en er geen kruiden, smaakstoffen, vitamines, suiker, zoetstoffen of overige hulpstoffen aan toegevoegd zijn.
Helpt het zout of elektrolytpoeder niet, drink je voldoende en neemt de honger en mogelijke flauwheid na een half uur alleen maar toe?
Dan kan je die dag beter wel wat eerder stoppen met vasten dan je gepland had.
Morgen is er weer een dag en het is alleen belangrijk om na te gaan waardoor je dag moeilijker ging.
Heb je bijvoorbeeld slecht geslapen, te weinig of erg ongezond gegeten gisteren of heb je alcohol gedronken? Heb je veel last van stress of als biologische vrouw last van hormoonschommelingen zoals een aankomende menstruatie of ovulatie?
Al deze factoren kunnen het vasten ook na de gewenningsfase tijdelijk iets lastiger maken.

Verder blijft het natuurlijk heel erg belangrijk dat je goed vast en geen extraatjes neemt die het vasten stoppen. Dit kan je ook weer terugluisteren in aflevering 2 en hieronder vallen natuurlijk onder andere alles met koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines, geur- en zoetstoffen, water met smaakjes en kruidentheeën.

En als laatste is het belangrijk om je “Waarom” goed te onthouden.
Je kan niks volhouden als je geen goede “Waarom” hebt.
Ik vast voornamelijk voor de gezondheidsvoordelen en ik weet dat als ik ermee zou stoppen, ik weer meer darmmedicatie nodig heb, m’n endometriose en hooikoorts klachten weer toenemen en ik weer extra moet opletten dat ik m’n rolstoel niet uitgroei.
Die 18 uur vasten per dag zijn hierdoor dus makkelijk vol te houden en doordat ik weet dat het normaal is dat m’n lichaam af en toe een hongersignaaltje geeft om me eraan te herinneren dat ik nog niet heb gegeten en dat deze binnen een paar minuten wel weer voorbij is, kan ik deze makkelijk negeren.
Ik merk vanzelf wel wanneer ik echte honger krijg doordat het dan niet wegtrekt.

Ik hoop dat deze tips je helpen om je vasttijd beter door te komen en voor je eettijd heb ik ook nog een simpele, misschien nog niet zo simpele, tip.
Eet gezond zodat je lichaam alles binnenkrijgt wat het nodig heeft en je niet extra hongerig wordt door een tekort aan voedingsstoffen.
Bij de 1 werkt het goed om eerst alleen op hun vasttijd te focussen en daarna op het gezonder maken van hun eettijd, maar omgekeerd kan ook heel erg goed werken.
Focus dan de eerste maand alleen op het 12:12, eet 3 maaltijden per dag zonder tussendoortjes en verbeter je maaltijden door voornamelijk gezond te eten en slimme keuzes te maken door in ieder geval voldoende vezels en eiwitten binnen te krijgen. De rest komt dan vaak vanzelf wel doordat je intuïtief gaat eten. In mijn blog “Eet slimmer, niet minder” kan je hier meer over lezen.
Er is natuurlijk altijd ruimte voor wat ongezonds en ook een slechte dag zal het niet verpesten, maar let erop dat het niet te veel worden zodat je je nieuwe leefstijl veel makkelijker vol kunt houden.
En heb je het idee dat je je eetpatroon onder de knie hebt? Bouw dan je vasturen rustig op zoals ik bespreek in aflevering 6.

Veel vasters eten trouwens koolhydraatarm en het kan erg goed helpen bij het opbouwen van je vasttijd maar dit hoeft niet.
Ik voel me er niet goed bij en als ik het grof uitreken zit ik momenteel rond de 125 gram koolhydraten per dag. Voor anderen kan dit natuurlijk te veel of te weinig zijn dus luister naar je lichaam om erachter te komen wat voor jou werkt en sta erbij stil dat dit per dag iets kan fluctueren. Net voor m’n menstruatie heb ik bijvoorbeeld wat meer koolhydraten nodig en na een slechte nacht ook. Ik luister dan gewoon naar mijn lichaam en maak slimme keuzes zodat ik aan het einde van mijn eettijd voldaan ben en dan weer makkelijk kan vasten tot m’n volgende eetijd.
Houdt trouwens niet dagelijks een eetdagboek bij, want dit leidt alleen maar tot dieetgedachten. Het af en toe bijhouden kan je laten zien waar je op dat moment aan toe bent, maar het moet geen fixatie worden.
Luister naar je lichaam en controleer bijvoorbeeld alleen af en toe of je gevoel ook klopt zoals mij uit nieuwsgierigheid of als je merkt dat je moeite hebt met het behalen van jouw doel.

Dit zijn de belangrijkste tips en in aflevering 8 ga ik het hebben over hoe en wanneer je je medicatie en supplementen het beste kunt nemen.
Die kunnen het vasten namelijk ook bemoeilijken.
Ik heb dit in het kort in aflevering 2 besproken, maar ik krijg er nu al vragen over.
Heb jij nog vragen? Dan kan je me altijd bereiken via Valorieën.nl.