1 Mijn verhaal en deze podcast

Welkom bij aflevering 1 en omdat het de eerste aflevering is, wil ik in het kort wat over mezelf en deze podcast vertellen. 

Mijn volledige naam is Amanda Kortman-Baptist, ik ben 40 en ik woon samen met mijn man in Pernis.
Ik heb altijd al op mijn gewicht moeten letten en toen ik wegens een mislukte dubbele hernia operatie steeds minder kon, werd het nog moeilijker om een gezond gewicht te behouden. Op een gegeven moment was ik mijn fluctuerende gewicht zo zat dat ik in 2007 besloot om een voedingsleer cursus te gaan volgen. 
Ik wilde nu echt eens leren hoe de vork in de steel zat aangezien ook toen het internet al vol stond met diëten en wondermiddeltjes die allemaal beloven HET antwoord te zijn en dit op lange termijn gewoon niet zijn. 
Omdat mijn nieuwe leefstijl voor mij zo goed werkte en familie en vrienden mij vaak om advies vroegen, besloot ik me in 2011 om te laten scholen tot Gewichtsconsulent.

Mijn visie als gewichtsconsulent is heel erg simpel en in 4 punten samen te vatten:

  1. Iedereen is anders en er bestaat geen exact advies wat voor iedereen geldt.
  2. Iedereen kan gezonder leven, maar dit gebeurt gewoon niet in 1 keer. Ik ben zelf ook stapje voor stapje gezonder gaan leven.
  3. Sla niet door. Niemand kan 100% gezond leven en 80% is meestal al genoeg.
  4. Blijf kritisch en laat je niet gek maken door eetgoeroes en dieethypes.

Hoewel ik dus een kritisch persoon ben, raakte ik in 2012 zeer geïnteresseerd in vasten door de documentaire “Eat, fast and live longer”. Ik probeerde dan ook de in de documentaire beschreven 5:2 methode uit om te kijken wat het nu echt deed.
Het 5:2 zegt je misschien niet zo veel, maar de 5 staat voor het aantal dagen dat je gewoon eet en de 2 voor de overige dagen van de week waarbij je een stuk minder eet.
Het 5:2 werkte al snel te goed aangezien ik al een gezond gewicht had dus toen ik op een forum las over het effect van gewoon niet meer eten na het avondeten ben ik dat gaan doen. Hierdoor vastte ik 14 uur per dag, at ik gedurende 10 uur per dag en dit noemen ze ook wel het 14:10.
Dagelijks een beetje vasten was een stuk relaxter en het voorkwam gelijk dat ik ‘s avonds nog wat nam als ik trek had, dus op gewicht blijven was een stuk makkelijker. 

Door de jaren heen heb ik door toenemende gezondheidsproblemen, zoals nog meer hernia’s en operaties, m’n schema moeten verhogen om op een gezond gewicht te kunnen blijven en toen ik eind 2020 naar het 18:6 ging merkte ik opeens dat een aantal gezondheidsproblemen verminderden. Zo gingen m’n darmen beter werken, verminderde m’n endometriose klachten en werd m’n huid minder droog. 
Dit laatste wordt bij mij trouwens veroorzaakt door niet-allergische overgevoeligheid. Dit zorgt ook voor hooikoorts klachten terwijl ik niet allergisch voor pollen ben, terwijl het wel onder andere m’n stem beïnvloed en ik momenteel veel rauwe groente en fruitsoorten niet kan eten zonder dat de binnenkant van m’n mond opzwelt. Het lijkt erop dat deze laatste klachten, ook wel het oraal allergie syndroom genoemd, nu aan het verminderen zijn en waarom vasten hierbij kan helpen zal ik in aflevering 4 bespreken. In het kort komt het erop neer dat vasten ontstekingsremmend werkt en dit zorgt er daarom ook voor dat de chronische ontstekingen die endometriose veroorzaakt verminderen. Vasten is natuurlijk geen wondermiddel, maar alle kleine beetjes helpen. 
Ik merk verder dat ik meer energie heb en dat ik niet meer hangry wordt, iets wat mijn man wel kan waarderen, dus ik heb van het 18:6 mijn leefstijl gemaakt. 

Je zult nu misschien denken “18:6”? “In 6 uur tijd eten is toch hartstikke beperkt?”
Dat valt hartstikke mee hoor, want ik kan hierin 2 heerlijke maaltijden eten en omdat ik niet verder wil afvallen, ook nog een tussendoortje terwijl ik niet meer over de grootte van m’n porties hoef na te denken. 
Ik voel vanzelf wel wanneer ik voldoende heb gegeten, want vasten maakt je ook bewuster van wat en hoeveel je nodig hebt die dag. De ene dag is dit meer dan de andere en dit noemen ze ook wel intuïtief eten.
De basis van een gezond gewicht is en blijft natuurlijk gezond eten en mijn motto is dan ook: “Gezond op jouw juiste gewicht komen én blijven met echt eten” en ik ben daarom een grote fan van Puurgezond.
Ik zie vasten simpelweg als een manier om makkelijker op gewicht te komen en blijven én om weer gezonder te worden. 
Vasten beïnvloedt tenslotte meer dan je gewicht zoals je in volgende afleveringen wel zult horen. 

Ik zal het nu nog even over deze podcast zelf hebben. 
Ik heb het Vasten als leefstijl genoemd, omdat ik vasten als onderdeel van een gezonde leefstijl zie en ik ga het in toekomstige afleveringen ook hebben over andere belangrijke leefstijlfactoren zoals voeding, beweging en slaap. 
Ik zal de afleveringen verder kort proberen te houden en telkens een ander onderwerp bespreken met een duidelijke titel en tijdsindicaties zodat je ze makkelijk opnieuw kunt luisteren als je ergens tegenaan loopt. 
Ik probeer alles ook zo simpel mogelijk te houden zodat iedereen het kan volgen en als er vraag naar is zal ik onderwerpen in toekomstige afleveringen uitgebreider bespreken.
Ik vind verder de vernederlandste term eetraam maar niks dus ik gebruik de term eettijd voor de uren dat je eet en vasttijd, of gewoon het woord vasten, voor de tijd dat je vast.
Termen waar ik verder geen uitleg bij geef link ik in de beschrijving zodat je die altijd makkelijk kunt opzoeken. 
Heb je vragen of opmerkingen? Via mijn website Valorieën.nl kan je me altijd bereiken.

In aflevering 2 ga ik het hebben over wat vasten nou precies is en waar je op moet letten om het goed te laten werken. 
Vasten kan namelijk voor iedereen werken, maar dan moet je wel weten wat het vasten stopt. 
Hier ging ik zelf jarenlang de mist mee in en hoewel ik dacht dat ik 14 of 15 uur vastte, was dit eigenlijk maar 12 uur, omdat er zoetstof in m’n darm medicatie zit die ik altijd ‘s ochtends vroeg nam.
Ik kwam daardoor niet verder dan 15 uur en ik merkte niks van de zogenaamde gezondheidsvoordelen waar ik over las waardoor ik vasten alleen maar zag als een simpele manier om makkelijker op gewicht te blijven. In een kortere tijd eten zorgt er tenslotte voor dat je je minder snel overeet.
Ik ben deze podcast dan ook voornamelijk gestart om ervoor te zorgen dat anderen mijn fouten niet maken en daardoor deze fijne en simpele leefstijl niet kunnen ervaren.