5 Wie kunnen er beter niet langer dan 14 uur vasten?

Welkom bij aflevering 5.
In deze aflevering ga ik het hebben over iedereen die het afgeraden wordt om langer dan 14 uur per dag te vasten.

Hoewel goed en verstandig vasten op zich hartstikke gezond en natuurlijk is zijn er wel bepaalde groepen waarvoor het beter is om toch niet te lang te vasten.
Als je googled naar dit onderwerp dan zal je ongetwijfeld berichten tegenkomen die afraden voor deze groepen om überhaupt te vasten, maar dat is te kort door de bocht.
Tot de jaren 80 was het 14:10 namelijk een heel normaal schema voor jong én oud en daarom houdt ik die grens aan.
Als je om 8 uur ‘s ochtends ontbijt en na 6 uur ‘s avonds niks meer neemt wat het vasten stopt zit je hier al aan dus het is absoluut niet extreem.
Ik zal nu per groep uitleggen waarom ze beter niet te lang kunnen vasten zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kunt maken of je er wel of niet mee begint.

Voor kinderen is de kans op een groeiachterstand erg groot als ze echt zouden gaan vasten en daardoor niet voldoende eten om goed te groeien dus die groep wordt het in principe altijd afgeraden.
Hoewel er momenteel wel studies naar kinderen met obesitas gedaan worden en er natuurlijk kinderen zijn die van nature niet graag ontbijten.
Als ouder zijnde zou ik zeker het resultaat van die vaststudies afwachten, maar als je kind geen ontbijter is, is het erg belangrijk om ze niet te dwingen om te eten op de vroege ochtenden dat ze absoluut geen trek hebben. Geef ze echter wel hun ontbijt of iets vergelijkbaars mee zodat ze die bijvoorbeeld in de ochtendpauze kunnen opeten om tekorten te voorkomen.
Zodra kinderen uitgegroeid zijn kunnen ze probleemloos starten met echt vasten, maar wanneer dit is zou ik bij twijfel wel met je arts bespreken.
Sommigen zijn namelijk al uitgegroeid rond hun 16de en anderen pas rond hun 24ste.

De 2de groep wie het afgeraden wordt zijn zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. De kans is groot dat het 14:10 al te zwaar is, vooral als je last hebt van misselijkheid, dus ik zou dan vooral focussen op gezond eten zodat jij en je baby niks tekort komen.
Hiernaast kunnen er tijdens het afvallen schadelijke stoffen vrijkomen en die kan je beter nog even in je vetcellen bewaren.
Je kan wel gewoon blijven vasten totdat je zwanger bent en gewoon weer rustig starten nadat je klaar bent met borstvoeding geven, maar als je twijfelt of bezig bent met een zwangerschaps traject kan je het natuurlijk altijd bij het 14:10 houden.

Voor mensen met ondergewicht is te lang vasten fysiek simpelweg te zwaar.
Zelfs als je het alleen voor de gezondheidsvoordelen doet, is de kans namelijk groot dat je nog meer afvalt en als je niet genoeg lichaamsvet hebt kan vasten ten koste gaan van je spieren.
Je lichaam moet de energie tenslotte ergens vandaan halen en bij gebrek aan vetvoorraad zijn er altijd nog de belangrijke spieren die verbruikt kunnen worden én dat wil je natuurlijk voorkomen.

Als je een eetstoornis hebt of hebt gehad moet je natuurlijk ook heel erg oppassen met vasten. De kans is namelijk groot dat deze nog erger wordt of weer getriggerd wordt.
Ik heb succesvolle verhalen gehoord van mensen waar het juist bij hielp, maar ik zou het bij hooguit het 14:10 houden als je er alleen aan begint.

De laatste groepen die moet oppassen zijn chronisch zieken en mensen die bezig zijn met zware medische behandelingen. Bespreek dan altijd met je arts of vasten wel geschikt is voor jou en of je er niet te zwak voor bent.
Zo kan vasten het effect van chemotherapie versterken bij glucosegevoelige kankersoorten, maar kan het juist averechts werken als het een niet-glucosegevoelige kankersoort is.
Heb je nierproblemen? Dan kan in ketose gaan te belastend voor je nieren zijn.
Heb je ongecontroleerde diabetes? Kijk dan heel erg uit voor hypo’s en focus eerst op gezonder eten. Zodra je bloedglucosespiegel onder controle is is kan je langer vasten in overleg met je arts altijd nog voorzichtig proberen op te bouwen rekening houdende met een lagere dosis insuline of andere medicatie.
Slik je medicatie juist voor bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of trage schildklier? Houdt er dan rekening mee dat deze soms al binnen een paar maanden omlaag kan en overleg met je arts wanneer dit zou kunnen.
Ben je gewoon een keertje ziek? Luister dan naar je lichaam en ga eten als je er behoefte aan hebt of houdt gewoon je schema aan als het vasten net zo makkelijk als normaal gaat.

Hoor je bij de net genoemde groepen en wil je toch wat extra’s voor je gezondheid doen?
12 tot 14 uur per dag vasten is meestal goed te doen en het kan al een heleboel schelen als je stopt met het nemen van tussendoortjes en niet vastvriendelijke dranken zodat je lichaam tussen de maaltijden in rust heeft.
Zorg ervoor dat je voldoende eet en je maaltijden een goed balans tussen vezelrijke koolhydraten, vullende eiwitten en gezonde vetten hebben en dan zal je merken dat je die tussendoortjes al snel niet meer nodig hebt.

In aflevering 6 ga ik het hebben over hoe je het beste kunt beginnen met vasten.